KËNGË KUNDËR LUFTËS


Lili Marleen
Lale Andersen

Lale Andersen - Lili Marleen

PËRKTHIMI
Përkthyer nga Alfred Kola, Korçë 2010. Plotësisht në ritëm dhe e këndueshme.

HISTORIA
Këngë e bukur dashurie e kompozuar nga Norbert Schulze, me tekst të Hans Leip. Kjo frymëzoi shumë njerëz të cilët u kapën pafajësisht dhe u detyruan të urrejnë që në moshë të re, por ishin shumë të tjerë që u dashuruan dhe thurën ëndrrën e jetës me këtë këngë. Shih më tepër...

Është shqipëruar e këndueshme. Vendosni kufjet, klikoni PLAY dhe këndoni së bashku me Lale Andersen.

LILI MARLEN

Para kazermës,
Para portës sonë,
Ngrihet lampadari
Përballë ende qëndron.
Duam sërish të shihemi,
Nën llambadar duam të rrim’
Si dikur, Lili Marlen.
Si dikur, Lili Marlen.

Të dy hijet tona
Duken porsi një,
Bashkë të pushtuar,
Askush s’na dallon më.
Gjithë njerëzia të na shoh’,
Kur poshtë llambës të qëndrojm’
Si dikur, Lili Marlen.
Si dikur, Lili Marlen.

Ja thërret roja:
Tromba po buçet,
Tri dit’ do të kushtojë!
Kapiten ja erdha shpejt.
Atje ne thamë lamtumir’
Me ty të shkoja ish më mir’
Me ty, Lili Marlen!
Me ty, Lili Marlen!

Ecjen ka dalluar,
Hapat ti zmadhon,
Mbrëmjeve përv’luar,
Ka koh’ që s’më kujton.
Nëse më ndodh një fatkeqësi,
Kush do t’qëndroj’ nën llamb’ me ty,
Me ty, Lili Marlen!
Me ty, Lili Marlen!

Nga hapësir’ e heshtur
Nga toka mbi dhè,
Më çojn’ si në ëndërr
T’ëmblat buz’ që ke.
Mjegull e vonë kur të kaloj,
Tek llambadari do qëndroj
Si dikur, Lili Marlen.
Si dikur, Lili Marlen.

LILI MARLEEN

Vor der Kaserne
Vor dem großen Tor
Stand eine Laterne
Und steht sie noch davor
So woll'n wir uns da wieder seh'n
Bei der Laterne wollen wir steh'n
Wie einst Lili Marleen,
Wie einst Lili Marleen.

Unsere beide Schatten
Sah'n wie einer aus
Daß wir so lieb uns hatten
Das sah man gleich daraus
Und alle Leute soll'n es seh'n
Wenn wir bei der Laterne steh'n
Wie einst Lili Marleen,
Wie einst Lili Marleen.

Schon rief der Posten,
Sie blasen Zapfenstreich
Das kann drei Tage kosten
Kam'rad, ich komm sogleich
Da sagten wir auf Wiedersehen
Wie gerne wollt ich mit dir geh'n
Wie einst Lili Marleen,
Wie einst Lili Marleen.

Deine Schritte kennt sie,
Deinen zieren Gang
Alle Abend brennt sie,
Doch mich vergaß sie lang
Und sollte mir ein Leids gescheh'n
Wer wird bei der Laterne stehen
Mit dir Lili Marleen,
Mit dir Lili Marleen?

Aus dem stillen Raume,
Aus der Erde Grund
Hebt mich wie im Traume
Dein verliebter Mund
Wenn sich die späten Nebel drehn
Werd' ich bei der Laterne steh'n
Wie einst Lili Marleen,
Wie einst Lili Marleen.

Original 78rpm issued on Electrola 6993 - Lied eines Jungen Wachtpostens (Lili Marlen) (Schultze-Leip) by Lale Andersen with Bruno Seidler-Winkler Orch. & Chorus, recorded August 2, 1939