Ëndrra e Don Kishotit

Klasa e letërsisë

faqe në ndihmë të gjimnazistëve

Matura Letersi

Matura Shtetërore Letërsi

Becket, Camus, Kafka, Marquez, Hemingway, Buzzati, Joyce
Këtu do të gjeni një listë me testime të përgatitura për autorët dhe fragmentet e programit të MSH Letërsi, si dhe variante të përgjigjeve të mundshme; katalogun e plotë të tezave të Provimit të Maturës Letërsi qysh prej vitit 2006; programet orientuese të shpallura nga Ministria e Arsimit dhe Shpjeguesit e programeve kur këta janë publikuar.
 
 

Modele pyetjesh

Martesa e Halilit (alternativa)
Martesa e Halilit
Gjergj Elez Alija - (alternativa) 
Gjergj Elez Alija - 1 
Gjergj Elez Alija - 2 
Gjergj Elez Alija - 3 
Gjergj Elez Alija - 4 
De Rada - Këngët e Milosaos 
N. Frashëri "Bukuria" 
N. Frashëri "Bagëti e bujqësia" 1
N. Frashëri "Bagëti e bujqësia" 2
N. Frashëri "Bagëti e bujqësia" 3
N. Frashëri - Fjalët e Qiririt  
Çajupi - 14 vjeç dhëndër 
             (këshilla, shpjegime 1)
             (këshilla, shpjegime 2)
Fishta - Shqypnija 
Fishta - Metamorphosis  
Poradeci - Mbarim vjeshte 
Poradeci - Gjuha e zjarrtë
Poradeci - Trioleta
Poradeci - Kroj i fshatit tonë
Poradeci - Sytë e lumtur
Poradeci - Ku shtrohet vala

Poradeci - Mbretëria e zemrës

Poradeci - Baladë
Poradeci - Vdekja e Nositit 
Poradeci - Poradeci 
Migjeni - Recital' i malsorit    
Migjeni - Poema e mjerimit
Migjeni - Baladë qytetse 
Migjeni - Nën flamujt e melankolisë  
Koliqi - Tregtar flamujsh
Koliqi - Kumbulla përtej murit
           (këshilla, shpjegime 1)
           (këshilla, shpjegime 2)
K. Trebeshina - Odin Mondvalsen  
Kadare - Kristal (alternativa)
Kadare - Kristal
Kadare - Laokoonti
Kadare - Krishtlindjet në New York  
            (këshilla, shpjegime 1)
            (këshilla, shpjegime 2)
            (këshilla, shpjegime 3)
Homeri - Iliada  
Servantes - Don Kishoti
Shekspir - Makbethi
Molier - Mizantropi 
Bajron - Çajld Harold  
Bajron - Kënga e lamtumirës  
Hygo - Katedralja e Parisit  
Balzak - Evgjeni Grande
Balzak - Xha Gorio  
Ibsen - Shtëpi kukulle (alternativa) 
Ibsen - Shtëpi kukulle   
Alber Kamy - I huaji (alternativa)     
Alber Kamy - I huaji
Miler - Pamje nga ura

Matura 2015

Udhëzime, rregullore...

KUJDES!
Përgjigjet e dhëna për çdo tekst letrar të shtjelluar janë vetëm modele që ndihmojnë për të kuptuar pjesën letrare. Marrja e përgjigjeve të gatshme pa analizuar materialin e pyetjeve nuk u ndihmon.  Rëndësia më e madhe i është dhënë përgatitjes së pyetjeve. Ato do t'u ngacmojnë që të analizoni tekstin letrar. Përgjigjet janë të dorës së dytë, për të kontrolluar nivelin ose për të parë ndonjë shpjegim alternativ. Puna juaj personale me tekstet letrare dhe shtjellimin e pyetjeve të dhëna është baza e suksesit.

Matura Shtetërore në vite

(Tezat dhe Skemat e vlerësimit)

Matura Shtetërore 2014


burimi MAS

Matura Shtetërore 2013

Tezat dhe Skemat e vlerësimit, sipas profileve
burimi:MASh
Matura Shtetërore 2012

Tezat dhe skemat e vleresimit, sipas profileve

burimi www.akp.gov.al

Matura Shtetërore 2011
burimi MASH
Matura Shtetërore 2010

Testimet e letërsisë dhe skemat e vlerësimit (sipas profileve):
burimi MASH
Matura Shtetërore 2009

Tezat dhe skemat e vlerësimit, sipas profileve

burimi MASH

Matura Shtetërore 2008

Tezat dhe skemat e vlerësimit, sipas profileve

burimi MASH

Matura Shtetërore 2007

Tezat dhe skemat e vlerësimit, sipas profileve

burimi MASH

Matura Shtetërore 2006

Tezat dhe skemat e vlerësimit, sipas profileve

burimi MASH

Katalogu i fragmenteve

(nga Tezat e Maturës Shtetërore)

Tezat e Provimeve të Maturës Shtetërore në vite janë një fond mjaft i pasur pyetjesh të cilin duhet ta shfrytëzoni. Kërkoni fragmentin duke shënuar në kuadrat emrin e autorit ose titullin (për tekstet joletrare shkruani "tekst joletrar").

Matura Shtetërore 2011

Shpjegues i programit orientues të MSh Letërsi

Matura Shtetërore 2010
Shpjeguesi i Programit të Orientuar të provimeve të detyruara të Maturës Shtetërore 2010